NOARK Electric: POBEDNICI MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA NOARK ISPUNJAVA SNOVE ŠKOLAMA

Međunarodno takmičenje poznaje svoje pobednike

U Srbiji, 1. Mesto osvojili su učenici iz Prve tehničke škole Kragujevac sa projektom Toplotna podstanica, upravljanje pumpama i osvetljenjem

NOARK Electric je objavio pobednike takmičenja NOARK ISPUNJAVA SNOVE ŠKOLAMA. Treće izdanje takmičenja organizovano je u sedam evropskih zemalja sa skoro stotinu elektrotehničkih škola koje su učestvovale. Glavni cilj NOARK ISPUNJAVA SNOVE ŠKOLAMA bio je da učenici razviju kreativnost prilikom planiranja i realizacije svojih projekata. U Srbiji je tim Prve tehničke škole iz Kragujevca osvojio prvo mesto sa svojim projektom Toplotna podstanica, upravljanje pumpama i osvetljenjem.

U trećem izdanju NOARK ISPUNJAVA SNOVE ŠKOLAMA, prijavljeni timovi imali su zadatak da osmisle, izrade i prezentuju projekat u kojem su korišćeni NOARK proizvodi koje je kompanija obezbedila pre početka takmičenja. Članovi tima i njihovi mentori, koji čine nastavno osoblje, morali su da koriste najmanje polovinu ponuđenih proizvoda u kreiranju potpuno funkcionalnog rešenja. Kada su projekti finalizirani, svaki tim je snimio prezentaciju svog projekta i poslao je kompaniji NOARK Electric, koja je sve poslate video zapise postavila na veb stranicu www.noark-schools.com. Javnim glasanjem u svakoj zemlji određeno je pet projekata, među kojima je stručni žiri birao pobednike.

Pored Češke i Slovačke, takmičenje je održano u još pet evropskih zemalja – Estoniji, Letoniji, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji, a u trećoj sezoni učestvovalo je ukupno 97 timova.

"Bili smo zadovoljni ne samo velikim brojem timova koji učestvuju, već i kvalitetom prijavljenih projekata. Pobednike su određivali prikazani nivo kreativnosti, funkcionalnosti i praktičnosti projekata, kao i kvalitet video prezentacije. U velikom broju zemalja odluka o pobednicima bila je veoma tesna. Na primer, u Srbiji su učenici iz Prve tehničke škole Kragujevac zauzeli prvo mesto sa razlikom od samo dva boda" kaže Jasenka Martinović iz NOARK Elekctric-a i nastavlja: "Veliko interesovanje škola u svih sedam evropskih zemalja nam je pokazalo, da su ovakvi projekti veoma traženi, tako da već počinjemo sa pripremama za četvrtu sezonu."

Pobednici takmičenja

Prva tehnička škola Kragujevac u Srbiji je odnela prvo mesto zahvaljujući svom projektu toplotna podstanica, upravljanje pumpama i osvetljenjem, dok je tim iz Elektrotehničke škole Nikola Tesla iz Niša osvojio drugo mesto sa projektom upravljanje komorom za sušenje, a predstavnici Mašinsko-elektrotehničke škole Priboj sa svojim projektom funkcionalna primena NOARK proizvoda završili su na trećem mestu.

Pobednički tim čine učenici Viktor Jeličić, Nikola Vuletić, Milica Manojlović, Branislav Karejević i Mihajlo Antić predvođeni profesorom Dankom Andrijanićem. "Preporučili bi svim svojim vršnjacima da učestvuju na ovakvim takmičenjima, jer se ne radi o pobedi, već o stečenom iskustvu za koje verujemo da je neprocenjivo tokom školovanja," kažu članovi pobedničkog tima.

Svaki od prva tri tima za svoju školu su osvojili 3D štampač, a članovi timova dobili su vaučer u iznosu od 10 000 din za kupovinu sportske opreme u Sport Vision radnjama.

A gde možete videti sve projekte?

3. MÍSTO SR .jpg